A kapzsiság és a vírus talalkozása - India, 2020 július
Vírus tuk-tuk Chennaiban.
  (https://www.tribuneindia.com/news/nation/covid-19-infection-rate-in-india-has-slowed-down-to-flatten-the-curve-govt-75156)
Július vége felé járunk és az indiai Covid 19 járvány egyelőre nem enyhül. Jelenleg is meredeken kúsznak fel az esetszámok az ország nagy részén. Időről időre bizonyos dolgokat lezárnak, másokat kinyitnak, látszólag érthetetlen logika mentén. Jelen pillanatban városunkban az összes üzlet zárva van és tömegközlekedés sincs. 
Az iskolánk múlt héten újra indult - sajnos online üzemmódban, és jelenleg senki sem tudja megmondani, meddig lesz ez így. Az indiai iskolák nagy részre is hamarosan újra kellene induljon a nyári szünet után, az egyes államok saját hatáskörben fognak dönteni az újra indulás formájáról. Egyébként megdöbbentő, hogy Indiában 330 millió diák várja, hogy újra indulhasson az iskola. A mi tehetősebb hátterű diákjainknak is nagy nehézséget jelent az online tanulás, de a legszegényebbek számára szinte lehetetlen lépést tartani ebben a helyzetben, hiszen nincs számítógépük, illetve a kellő sávszélességet biztosító internet csomagok is nagyon drágák. Ezért az elhúzódó online iskola éppen a legszegényebbeket fogja nagyon rosszul érinteni. 

Sajnos a hatóságok sokszorosan nehéz helyzetben vannak. Nem elég az állandó figyelemfelhívás, tájékoztatás, az emberek nagy része nem tartja be a távolságtartásra vonatkozó szabályokat. Pedig, ha például mobilon próbálok valakit hívni, minden egyes alkalommal végig kell hallgatnom egy fél perces tamil nyelvű tájékoztatót. Ha mondjuk a szám foglalt és újra tárcsázom, akkor is… Bár ez iszonyú idegesítő, segít a nyelvtanulásban. A dolog mégsem ér célba, mert pl. az állami kórház bejáratánál, mely nem messze van tőlünk, az emberek egymás hegyén-hátán ülve várakoznak a bejárat előtt. Sajnos Indiában a távolságtartás teljesen kultúraidegen, itt az emberek szeretnek egymáshoz közel lenni. Normál esetben nincs ezzel semmi gond, de járvány idején nem túl előnyös. Persze lassan, ahogy egyre több a fertőzött, talán egyre többen észbe kapnak.
Vírus mintás rendőrpóni - figyelemfelhívás minden áron.
 (https://timesofindia.indiatimes.com/t10-apr-3-2020/timestopten/msid-74950926.cms)


Aztán továbbra is virágzik a korrupció, és annak ellenére, hogy városunk elméletileg le van zárva a turisták elől, rendszeresen hallani történeteket "VIP" látogatókról, akik előtt csodálatos módon megnyílnak a sorompók. Épp a napokban okozott botrányt egy színész fb. posztja, melyben egy természetvédelmi terület közepén lévő tó partján pózol egy épp kifogott ritka hallal, itt a hegyekben. Mikor az ügy kipattant, végül több természetvédelmi őrt elbocsátottak, illetve az elkövetőt 2000 rúpiára (8000Ft) megbüntették.


Rendőrök Bangalore-ban figyelemfelhívás közben. https://www.financialexpress.com/photos/business-gallery/1916254/coronavirus-helmets-bangalore-traffic-police-wear-themed-headgear-to-spread-lockdown-message/2/

De mindezeken túl a legvérlázítóbbak azok a történetek, melyekben olyanokról olvasunk, hogy egyesek az emberek megtévesztésére, nyereségre használják a járványt és a mások kiszolgáltatottságát.

India a jógik, guruk, és az ajurvéda országa. Van itt például az immunerősítő, "Chayawanprash" ízű ajurvédikus fagyi: ( https://www.arre.co.in/grub/chyawanprash-haldi-ice-cream-dairy-day/), mely lehet, hogy tényleg egészséges alapanyagokból készült, és jópofa ötletnek tűnik, azonban a vírustól biztosan nem véd meg.

Nemrég vert nagy port Ramdev guru (amolyan indiai Norbi) “Coronil” nevű “gyógyszere”, mely a kifejlesztése során klinikai teszek alkalmával hét nap alatt 100%-ban meggyógyította a fertőzötteket. Bár a csodálatos gyógyszer elkészült, nem lett világszenzáció. Elég drágán adják, a készlet 2200Ft-ot kóstál. Mondjuk a cikkben azt is megemlítik, hogy a tesztalanyoknak nem voltak súlyos tüneteik, és valószínűleg egyébként is meggyógyultak volna, illetve más gyógyszereket is szedtek. A nagy nyomás hatására mostanra a Coronilt étrendkiegészítőként hirdetik, és a híres gurut komolyan meg is bírságolták. https://www.arre.co.in/coronavirus/baba-ramdevs-coronavirus-kit-patanjali-coronil/

Aztán itt vannak a hamisítási ügyek. Hamisítanak erre felé mindent. Az újságok naponta írnak olyan fertőtlenítőkről, melyekből kispórolták a hatóanyagot, sőt olyanokról is, melyek kifejezetten veszélyesek. Ez annyira komoly probléma, hogy iskolánk kémia laborja a tanítás mellett átállt a kézfertőtlenítő kotyvasztásra. Így legalább biztos, hogy az van a palackban, aminek lennie kell.  

Azt gondolnánk, hogy a negatív tesztek hamisítása a nagy biznisz, ez igaz is, de a napokban olvastam, hogy a pozitív tesztekkel is egész jól lehet keresni. Egy orvosokból álló bűnszervezet hamis pozitív teszteket állított ki Amritszárban gazdag pácienseknek, akiket aztán túlárazott kezelésnek vetettek alá magán kórházukban. (https://www.tribuneindia.com/news/punjab/vigilance-bureau-busts-test-report-racket-5-docs-booked-103989)

Aztán itt vannak a maszkok. Érdekes cikk foglalkozott nemrég egy bangalore-i labor eredményeivel. Ebben leírják, hogy a N95, illetve egyéb orvosi védőmaszkok túlnyomó többsége teljesen alkalmatlan a hatékony védekezésre. Amikor nemrég egy állami kórház közbeszerzési pályázatot hirdetett, 122 ajánlat érkezett orvosi maszkokra, ezt követően a mintákat elküldték a szóban forgó laborba, ahol a vizsgálat után kiderült, hogy a maszkok közül csupán 2, azaz kettő volt valóban használható. Ráadásul a legtöbb maszk mindenféle jól hangzó nemzetközi tanúsítvánnyal is „rendelkezett”, melyeknek semmi köze nem volt sem amerikai, sem európai szervezetekhez, illetve nem létező szervezetekre hivatkoztak. (https://thewire.in/health/covid-19-counterfeit-n95-masks-cdsco-bis-standards)

Félreértés ne essék, ezzel nem Indiát, illetve az itteni embereket szeretném pellengérre állítani. Nagy tisztelet és elismerés az egészségügyi dolgozóknak, orvosoknak, rendőröknek és mindenkinek, aki lelkiismeretesen, áldozatosan teszi a dolgát! Számtalan olyan történet is van, melyek az önzetlenségről, emberségről szólnak. Sőt, nagy dolog, hogy a sajtónak köszönhetően sok visszásság a felszínre kerül, illetve sok esetben ezeket igyekeznek orvosolni a hatóságok.
Azt is el kell mondanom, hogy mindezek ellenére mi magunkat biztonságban érezzük és bízunk a körülöttünk lévő szakemberek szaktudásában és a hatóságok erőfeszítéseiben. India hatalmas potenciállal rendelkezik, számos komoly orvosi kutatás is zajlik, két ígéretes vakcina is már tesztelés alatt áll, illetve sok más tudományos eredmény is optimizmusra ad okot. Drukkoljunk együtt Indiának!

Megjegyzések